Ordlista

ORD DEFINITION

Adaptogen (definition): ett naturligt ämne som gör det möjligt för kroppen att motverka negativa fysiska, kemiska eller biologiska stressfaktorer genom att höja motståndet mot sådan stress, vilket gör att organismen kan "anpassa sig" till de stressande omständigheterna. Adaptogener är en naturlig örtprodukt som ökar kroppens motståndskraft mot påfrestningar som trauma, ångest och kroppslig trötthet. Vissa adaptogener har visat sig hjälpa till med viktminskning och till och med cancer i statligt sponsrade studier som i hemlighet gjordes i Ryssland sedan 1940.

Kolhydrater (definition): kolhydrater är livsmedel som bröd, ris, potatis, jams, stärkelse, olika mjölsorter (majs, vete, korn etc.), pasta, grönsaker, frukt och sockerarter. Kolhydrater är per definition sockermolekyler som bland annat glukos, fruktos och laktos. Människokroppen använder glukos (blodsocker, kolhydrater) som energikälla för cellerna. De kallas "kolhydrater" eftersom de innehåller grundämnena kol och väte tillsammans med syre.

Kolesterol (definition): ett naturligt ämne som produceras av människor och djur. Kolesterol är det huvudsakliga byggmaterialet för många olika hormoner, t.ex. östrogen (kvinnligt hormon) och testosteron (manligt hormon). Nästan alla celler i kroppen innehåller kolesterol utom benceller. Det finns ett kolesterol som kallas "det goda kolesterolet" (HDL, high density lipoprotein) och ett som kallas "det onda kolesterolet" (LDL, low density lipoprotein).

Kortisol (definition): Detta hormon produceras i binjurarna, som finns i området ovanför njurarna. Det produceras som svar på stress och dess effekt omfattar åtgärder som ökade blodsockernivåer (det är därför det gör oss feta), förstörelse av olika muskler genom att omvandla dem till aminosyror som kroppen kan använda för att producera energi (förstörelsen av musklerna orsakar slapp hud), sänkning av immunsystemets verkan (vilket skapar en högre sannolikhet för bakterieinfektioner, virus, svampar eller parasiter) och minskning av inflammation i kroppen. Det kallas "stresshormonet".

Enzym (definition): Enzymer är proteiner som deltar i förändringar och omvandlingar av andra ämnen. Det finns t.ex. ett enzym som omvandlar och förvandlar kolesterol till hormonet östrogen. Det finns olika enzymer som används för att smälta fetter, proteiner och kolhydrater. Det finns enzymer i kroppen vars huvudsakliga funktion är att oskadliggöra giftiga ämnen som tränger in i kroppen. Vissa enzymer bryter de bindningar som finns mellan matens atomer och frigör på så sätt den energi som maten innehåller. Det finns enzymer som är inblandade i alla kroppens processer.

Goitrogener (definition): naturliga eller kemiska ämnen som har visat sig undertrycka sköldkörtelns funktioner. Allt som negativt påverkar sköldkörtelns funktion sänker också ämnesomsättningen. Vissa naturliga goitrogener finns i soja. Ett av de ämnen som sänker sköldkörtelns produktion av hormoner är fluorid som finns i tandkräm.

Hypertyreos (definition): ett tillstånd där sköldkörteln producerar ett överskott av sköldkörtelhormoner. Detta orsakar bland annat viktnedgång, hjärtklappning, högt blodtryck, sömnlöshet, panikattacker, koncentrationssvårigheter och ständig trötthet och nervositet.

Hypoglykemi (definition): ordet "hypoglykemi" betyder "lågt blodsocker". Prefixet "hypo" betyder "låg" och "glykemi" kommer från "glukos". I motsats till diabetiker som har för höga glukosnivåer, har personer med hypoglykemi ibland för låga glukosnivåer. Låga glukosnivåer orsakar skakningar, yrsel, svettningar och mental desorientering. Man tror att praktiskt taget alla diabetiker var hypoglykemiska innan de blev diabetiker.

Hypotyreos (definition): ett tillstånd där sköldkörteln inte producerar tillräckligt av de hormoner som styr ämnesomsättningen och kroppstemperaturen. Detta tillstånd kännetecknas av symtom som depression, håravfall, kyla i extremiteterna, förstoppning, torr hud, svårigheter att banta, ständig trötthet, matsmältningsproblem och ständiga infektioner. Det är ett tillstånd som inte alltid upptäcks i laboratorietester och som kan förekomma subkliniskt (utan att upptäckas i ett laboratorietest).

Insulin (definition): ett mycket viktigt hormon som produceras i bukspottkörteln och som gör att glukos kan transporteras till cellerna för att användas som energikälla i kroppen. Det är det hormon som gör att fett kan byggas upp i kroppen när det finns ett överskott av glukos som inte används av cellerna. Diabetiker har problem med detta hormon och måste i vissa fall injicera sig själva med det om bukspottkörteln redan har skadats och inte producerar tillräckligt av det.

Metabolism (definition): summan av alla processer och kemiska förändringar som din kropp använder för att omvandla mat och näringsämnen till energi för att överleva. Rörelse är det ord som bäst definierar metabolism. Metabolism har att göra med alla rörelser i människokroppen. Ordet kommer från grekiskans "meta" som betyder "förändring" eller "rörelse".

Osteoporos (definition): tillstånd där benförlust förekommer i kroppen. Detta tillstånd drabbar främst kvinnor som genomgår klimakteriet. Porliknande skador börjar bildas i benen, vilket bidrar till benförlusten och ökar risken för benbrott vid enkla fall eller stötar.

Fleromättade oljor (definition): oljor och fetter består av molekyler med kol-, väte- och syreatomer. När alla kolatomer i oljan är förenade med väteatomer kallas det för ett mättat fett (grisfett, kokosolja etc.). Om det finns kolatomer som inte är förenade med väteatomer är oljan en fleromättad olja (majsolja, vegetabilisk olja etc.). De oljor som inte är mättade (täckta) av väte och som har kolatomer som kan nås av syreatomer reagerar med syret i omgivningen och kan oxidera och brytas ned. De fleromättade oljorna är de oljor som innehåller en stor mängd kolatomer som är fria från väteatomer och som därför kan reagera med syret i miljön och oxidera och brytas ned om de inte kyls.

Proteiner (definition): Proteiner är livsmedel som kött, ost och ägg. Proteiner består av aminosyror. Flera aminosyror bildar tillsammans ett protein. Många hormoner, som insulin, är proteiner. Matsmältningsenzymer är också proteiner som består av aminosyror. Ordet "protein" härstammar från det grekiska ordet "protas", som betyder "av yttersta vikt".

Rotfrukter (definition): livsmedel som tapioka, rovor, potatis, rödbetor, sötpotatis, jamsrot och andra som växer under jorden och som huvudsakligen består av stärkelse. Stärkelse är sockermolekyler som mycket lätt omvandlas till glukos.

Stärkelse (definition): Stärkelse är molekyler som består av enkla sockerarter som kroppen mycket lätt omvandlar till glukos (blodsocker). Ris, jams, potatis och rovor är alla stärkelse.

Triglycerider (definition): Triglycerider är fetter. Alla fetter och oljor är triglycerider. De kallas triglycerider eftersom de molekyler som alla fetter och oljor består av alltid innehåller 3 (tri) förlängningslinjer som består av fettsyror som är kopplade till en ryggrad av glycerin. Det är därifrån ordet triglyceride kommer. Vad som avgör om det är olivolja, majsolja, ett mänskligt blodfett eller en annan typ av olja beror på vilken typ av fettsyra som utgör förlängningen.

Vassleprotein (definition): olika typer av proteiner extraheras från mjölk, som kasein och vassle. Vassle har visat sig vara den typ av protein som påskyndar ämnesomsättningen mest; därför har konsumtion av det en skyddande effekt, eftersom det driver kroppens immunsystem. Det finns inget annat protein som är mer lämpligt för att gå ner i vikt eller förbättra ämnesomsättningen än vassleprotein.